top of page

OTVORITEV VEČNAMENSKEGA PROSTORA V ROMSKEM NASELJU
DOLGA VAS

23. avgusta 2018 je v romskem naselju v Dolgi vasi bila slavnostna otvoritev večnamenskega prostora, kjer se bodo med drugim izvajale tudi različne aktivnosti v okviru projekta VNRC Dolinsko. Otvoritvi je prisostvoval tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Ker je otvoritev potekala ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, je predsednik Pahor opozoril, da je prav, da se tudi danes spomnimo na Rome, saj so bili žrtve vseh treh totalitarizmov, in so še danes diskriminirani v državah Evropske unije: “Tako mi, dediči tistih časov, nikoli ne bomo pozabili, kakšno zlo se lahko zgodi.” Nacifašistično nasilje v času druge svetovne vojne je namreč ogrozilo tudi obstoj romske skupnosti. 15. aprila 2015 je Evropski parlament sprejel resolucijo, s katero je genocid nad Romi med drugo svetovno vojno tudi uradno priznal kot zgodovinsko dejstvo.

Predsednik Pahor je v nadaljevanju nagovora čestital vsem, ki so s svojimi dejanji in podporo prispevali k “hišici sožitja”: “Ta mala hišica simbolizira močno hišo sožitja, ki je tako zelo pomembna za uspešno prihodnost nas in naših otrok. Predstavlja naj navdih za podobne male ali velike projekte povsod po naši domovini.” Prav vprašanju sožitja in spoštovanju različnosti med nami posveča predsednik Pahor največ pozornosti. Zato je pozval vse, da s svojimi ravnanji in besedami izražamo spoštovanje do sočloveka, ob razumevanju različnosti, ki je med nami, pa vedno iščimo tisto, kar nas povezuje, sebe in skupnost pa vzgajajmo v duhu sožitja.

img_1634.jpg
img_1625_2.jpg
b07a5858baec3ce285cd38e4fce3a063.jpeg
bottom of page