Parada učenja 2019 v Lendavi

Parada učenja – Dan učečih se skupnosti je danes osrednji dogodek Tedna vseživljenjskega učenja, ki ga v Sloveniji letos obeležujemo že štiriindvajsetič, in sicer v drugem tednu meseca maja.

Z leti se je Teden vseživljenjskega učenja, ki poteka pod okriljem Andragoškega centra Slovenije razširil, tako da se sedaj aktivnosti in dogodki, ki na tak ali drugačen način obeležujejo formalno, neformalno in priložnostno učenje izvajajo vse do konca meseca junija. Teden vseživljenjskega učenja je najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki se je od leta 1996 obogatila z različnimi akcijami, med katerimi ima vsaka na navedeni dan svoj osrednji dogodek. Ena izmed akcij je tudi Parada učenja – Dan učečih se skupnosti, ki se v letu 2019 odvija v 17 mestih širom po Sloveniji. Na trgih in drugih javnih mestih na ta dan mimoidoče vabijo stojnice, delavnice, nastopi na odrih, multimedijske predstavitve pa tudi strokovni dogodki v bližnjih ulicah in učnih kotičkih. Parada učenja je močno podprta tudi z objavami na družbenih omrežjih. V njej namreč sodelujejo pripadniki vseh generacij.

Na zemljevid Parade učenja se z letošnjim letom umešča tudi Lendava, kjer se slednja odvija prvič. Koordinator TVU in hkrati s tem tudi Parade učenja je Zveza kulturnih društev Lendava. Da bi prireditev v Lendavi bila kar se da kakovostno izvedena pa sta k organizaciji prireditve pristopili tudi Občina Lendava in Ljudska univerza Lendava.

Danes se bo v preddverju Knjižnice-Kulturnega centra Lendava predstavilo več kot 30 ponudnikov različnih oblik izobraževanja in prenašanja znanja. Predstavili bodo svojo izobraževalno ponudbo ter prenos znanj iz generacije na generacijo. Pestro dogajanje pa bo se odvijalo tudi na odru, saj se bo v programu, ki je del Parade učenja predstavilo 15 nastopajočih skupin ali posameznikov. Za tiste bolj vedoželjne pa smo v Sinagogi pripravili 2 predavanji, in sicer eno na temo Romov in njihove kulture, ki ga bo vodil Sandi Horvat, ter eno na temo židovske kulture v Lendavi, ki ga je pripravil Dejan Süč.

Parada učenja ima letos prav poseben pomen, saj bomo na njej gostili kar 2 od šestih prejemnikov priznanj za posebne dosežke na področju izobraževanja odraslih, in sicer Natašo Horvat ter Študijski krožek Lipovci.